La origine, pavlova este un desert lejer, pe baza de bezea, frisca naturala si fructe, care a luat nastere tocmai in indepartata Noua Zeelanda. Atat numele cat si texturile si aromele sale delicate sunt inspirate din gratia unei faimoase balerine din anii 1920, Anna Pavlova.
Noi nu ne-am putut abtine din a modifica putin reteta originala, pe care am imbogatit-o cu mascapone fin, adaugat in frisca proaspat batuta. Rezultatul? O crema delicata precum miscarile unei balerine, un mic nor cu gust de frisca, asezat pe un bat de bezea.
Il numit tort Pavlova pentru tocmai astfel l-am gandit, cu felii de bezea si cate doua straturi catifelate de crema, ornate din belsug cu fructe proaspete, ale caror gusturi se completeaza reciproc. Pe bezeaua cu un continut ridicat de zahar, asezam crema aerata, complet neindulcita, adaugam fructele si apoi repetam cu inca un strat de bezea, crema si din nou fructe. La final, presaram o ploaie marunta de zahar pudra, care da torturilor Pavlova un aer de poveste si incetineste procesul de oxidare al fructelor.
Este un desert perfect pentru vara deoarece putem profita din plin fructele de sezon, insa printre reinterpretarile noastre ale acestui desert se numara si cateva numai bune pentru anotimpurile mai reci. Banane, cafea, nuci si alune caramelizate, fistic, migdale, mac, ciocolata si sosuri de caramel, toate sunt mici artificii pe are le folosim pentru a transforma racoroasa pavlova intr-un desert potrivit unei zile de toamna sau iarna.